1 Ağustos 2011 Pazartesi

Moda Tenisi



Futbol, basketbol veya diger takim sporlarinin aksine tenis sporunda oyuncular forma giymek zorunda kalmadiklari icin, belli kurallar icinde tarzlarini kortlarda ve giydikleri kiyafetlere yansitabiliyorlar. Zaten son yillarda da unlu markalar oyuncularin kiyafetlerini tasarlamak icin harcadiklari butceyi de iyice arttirdilar. Ozellikle spor giyimin hemen hemen her alaninda oldugu gibi teniste de Addidas ve Nike buyuk rekabet icindeler. Her iki marka da sponsorlari olduklari her yildiz icin yilda dordu her bir Grand Slam olmak uzere 6-7 degisik kiyafet ve bu kiyafetle uygun olucak sekilde ayakkabi tasarliyor.


Tenis sporunun ilk oynanmaya baslandigi donemden itibaren ozellikle bayanlarda beyazin ve sadeligin getirdigi bir zariflik ve siklik soz konusuydu. Ancak bu moda anlayisi 40'larda bayanlarda etek boyunun kisalmasi disinda 90'lara kadar cok da buyuk yeniliklere acik degildi. Supehsiz tenis modasi en buyuk degisimini modaya cok merakli olan Williams kardeslerin 90'larin basinda tenis sahnesinde yer almaya baslamasiyla yasadi. Iki kardesin giydikleri renkli elbiseler, sarkan kupeler ve hazirlanisi 3-4 saat suren orgulu saclariyla daha cok sade ve beyaz agirlikli olan tenis modasinda adeta bir devrim niteligi tasidi. Tarzlari cogu zaman tenis severler tarafindan elestirilse de yarattiklari etki unlu modacilarin gozlerini tenis kortlarina cevirmeye fazlasiyla yetti. 1990larin sonundan itibaren baslarini Anna Kournikova, Maria Sharapova, Anna Ivanovic ve Caroline Wozniacki gibi guzel teniscilerin cektigi teniscilerin kortlardaki performanslari kadar ne giydikleri de konusulur oldu.


Arada isin ciddiyetini biraz kacirip sacmaliyanlar da olmadi degil, tenis modasi hakkinda yazarken Bethanie Mattek Sands’den ve tasarladigi cilgin kiyafetlerden bahsetmemek olmaz. Ne kadar tenisin sadeliginden ve zarifliginden uzak olsalarda Bethanie’nin kiyafetleri kortlara renk katmiyor da degil (!) 2007 yilinda US Open'da giydigi leopar desenli elbisesi ve 2011 yilinda Wimbledon'da giydigi tenis toplarindan olusmus ceketi durumun ciddiyetini kanitlar nitelikte.





Unlu tenisciler bu gunlerde dunyanin en unlu moda dergilerinde boy gosteriyorlar. Vouge dergisinin tenisin tenis modasinin gelisimi hakkinda guzel bir calismasi olmus. 1901-2011 yillari arasi tenis modasinin degisimini resimlerle anlatiliyor. Dunyaca unlu pazarlama ve arastirma firmasi Nielsen moda en uygun teniscileri su sekilde siralamis:

Top 10 Most Stylish Tennis Players
RANKPlayerN-Score%Stylilsh
1Caroline Wozniacki730
2Maria Sharapova4327
3Nicole Vaidisova525
4Elena Dementieva925
5Anna Kournikova4222
6Gael Monfils222
7Mike Bryan321
8Roger Federer5720
9Agnieszka Radwanska419
10Serena Williams13117
Source: Nielsen

Her ne kadar tenis sporuna farkli bir boyut katsa da renkli ve desenli tenis kiyafetlerine ben her zaman karsiyim. Kuskusuz marklarin bu renkli cilgin tasarimlari satmasi ve pazarlamasi daha kazancli, ancak oyuna olan saygiyi da hicbir zaman unutmamak gerekir. Nadal’in giydigi uzun sortlardan ve kolsuz t-shirtlerden daha nefret ettigim bir sey olamaz. Hayatim boyunca almadim ve aldigini gordugume de hep guldum. Sahsen sade ve klas tasarimlarin en azindan dizin ustunde olan sortlarin yakali t-shirlerin geri gelmesini istiyorum kortlara. McEnroe, Arthur Ashe ve Jimmy Connors gibi oyuncularin ustunde Fred Perry ve Sergio Tacchini tasarimlarini gorunce imrenmemek elde degil.



1 yorum: