27 Temmuz 2011 Çarşamba

Bordeaux Şehrine Yeni Stad

Hatırlarsanız geçen sene büyük hayallerle girdiğimiz EURO 2016 adaylığı sınavını Fransa'ya kaybetmiştik. Daha sonra Fransa, turnuvanın 12 ayrı stadda oynanacağını açıkladı. Bildiğim kadarıyla Fransa 1998 Dünya Kupası'ndan beri bu büyüklükte bir organizasyon düzenlemiyor. (2003'te bizim de Almanya'nın kontenjanından katıldığımız Konfederasyon Kupası Fransa'da oynandı, ama o turnuva için yalnızca 3 stat kullanıldı. O turnuvada hayatını kaybeden Kamerunlu forvet Marc-Vivien Foe'yi de buradan anıyoruz.) Haliyle de hemen her stad için bir yenileme veya yeni stad planı açıkladı Fransa. Bu adaylık aslında çok ihtiyacımız olan modern yapıda, yüksek kapasiteli ve son teknolojileri kullanan stadlar yapmak için elimize geçen harika bir fırsattı, ama olmadı. Bize nasip olmayan o stadlardan Bordeaux'da yapılacak olanının detayları da geçen hafta açıklandı.


Şehir yönetimi, yapılacak yeni stad için İsviçreli firma Herzog & de Meuron tarafından yapılan aşağıdaki planı kabul etmiş. Stadın estetiği ve dış görünümü dışında en çok dikkat çeken özelliği ise güneş enerjisinin kullanımı. Bu alanda öncü ülke olan komşuları Almanya'yı takip etmesi sevindirici. Sonuçta stad yapmak çok büyük bir yatırım (bahsi geçen stadın maliyeti 200M €) ve büyük turnuvalar için yapılan yüksek kapasiteli bu tarz stadlar çok uzun yıllar boyunca yıkılmadan yerinde duruyor, bu yüzden bence bu planları gelinlik seçer gibi seçmekte fayda var. Üstelik Katar gibi bir ülke 2022 Dünya Kupası için hazırladığı yenilikçi stadları dünyaya sunduktan sonra Fransa gibi bir futbol ülkesi, her ne kadar Katar kadar zengin olmasa da stadlarını yaparken bu çıtaya en azından ulaşmayı hedeflemeli.

(Bugün hala zaman zaman Türkiye Kupası finali, milli ta
kım hazırlık maçları gibi maçlara evsahipliği yapan İzmir Atatürk Stadı 1964 yılında yapıldı. Zamanında koltuksuz 80.000 kişi kapasiteliydi, bugün TFF sitesinde verilen resmi kapasite 51.295 kişi ve yine TFF verilerine göre hala Türkiye'nin en büyük 3.stadı konumunda. Merak edenler için - 1. Atatürk Olimpiyat Stadı (76.092), 2. Türk Telekom Arena (52.600), 4. Şükrü Saracoğlu Stadı (50.509).)


Bordeaux'da yapımı 2015 yılında tamamlanacak stadın planlanan
kapasitesi ise 43.500 kişi. Yenilenebilir enerji fikri, yeşil dünya gibi kavramlar eşliğinde yapılıyor olması ayrıca güzel. Ancak eğer resimdeki gibi ormanlık alan yavrusu bir yere yapılacaksa ulaşım konusunda ciddi sıkıntı yaşayabilir, ayrıca o güzelim alan da telef olur. Vardır herhalde bir bildikleri. Dış yapıda gözüken ince direkler ve tavanın çizgili yapısı da ormanlık bir alanı ve ağaçları andırdığı için böyle seçilmiş.


Resim stad için sade ve şık bir görüntü oluşturmuş, resimdeki gibi gündüz maçları oynanırsa umarım bu kadar göz alıcı olur. Gece maçlarını görmek için de artık turnuvayı beklemek zorundayız herhalde. Söylemeye gerek kalmamıştır sanırım ama ekleyelim, stad turnuvadan sonra Bordeaux takımı tarafından kullanılacak. Darısı yıllardır hayalini kura kura bizi kurutan Karşıyaka Stadı'nın başına.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder